AVACOM NETWORK
VASA KORPA

Vaša Korpa je trenutno prazna.

You are here: Home Blog SAD istražuje Apple-ovo usporavanje iPhone-a, kompanija obećava ažuriranje iOS koje će riješiti problem

SAD istražuje Apple-ovo usporavanje iPhone-a, kompanija obećava ažuriranje iOS koje će riješiti problem

El. pošta Štampa PDF

Image result for iphone logo

Američka vlada je započela istragu kako bi se utvrdilo da li je kompanija Apple namjernim usporavanjem starijih modela iPhone-a, prekršila zakone.

Apple-u su ove nedjelje stigla pitanja američke vlade o ovoj praksi, a dan kasnije kompanija je objavila saopštenje u kome se kaže da će sljedeće ažuriranje za iOS uključiti i ažuriranje za funkciju koja je odgovorna za usporavanje telefona sa starim baterijama koja je uključena u prethodno ažuriranje. Ovu, kako je nazvana, "funkciju upravljanja napajanjem", uskoro će svaki korisnik lako moći da isključi.

"Prije godinu dana smo isporučili ažuriranje softvera koji poboljšava upravljanje napajanjem tokom maksimalnih radnih opterećenja kako bi se izbjeglo neočekivano isključivanje na određenim iPhone uređajima sa starijim baterijama", rekli su iz Apple-a. Iz Apple-a su insistirali na tome da je ovaj potez bio motivisan željom "da se pomogne kupcima i i produži život njihovih iPhone uređaja", odbacujući optužbe da su usporavali iOS uređaje da bi njihovi novi uređaji izgledali bolje.

Apple-ova namera je vjerovatno bila dobra. Ali sprovođenje ovog plana nije funkcionisalo kako je predviđeno. Umjesto da ovu funkciju vidimo kao funkciju u službi produžavanja trajanja svakog iPhone-a, javnost je to vidjela kao zlu nameru i lukavstvo kompanije.

"Kao što smo rekli našim korisnicima u decembru, mi nikada nismo i nikada nećemo učiniti ništa kako bi namerno skratili život bilo kojeg Apple proizvoda ili degradirali korisničko iskustvo kako bismo podstakli nadogradnju kupaca", rekao je predstavnik kompanije Apple. "Naš cilj je oduvek bio da stvaramo proizvode koje naši kupci vole. Izrada iPhone-a koji traje što duže je važan deo toga."

Ipak, istraga američkih vlasti je više fokusirana na način na koji je Apple predstavio korisnicima svoju implementaciju upravljanja napajanjem nego na samo usporavanje uređaja. U ovom trenutku nije jasno koje sankcije kompanija može očekivati ako bude proglašena krivom. Postoji mogućnost i da se istraga prekine u bilo kom trenutku, kažu izvori koji su upoznati sa detaljima istrage.

Uprkos tome što Apple tvrdi da su namjere bile dobre, kompanija se suočava sa tužbama širom svijeta, uključujući i onu koja je podnijeta u ime više od 370000 korisnika iPhone-a u Južnoj Koreji, koji traže odštetu od kompanije zbog usporavanja njihovih uređaja.

Kompanija je poslije priznanja da ažuriranje za iPhone 6, 6s, 7 i SE usporava procesore uređaja sa starim baterijama, pokrenula program zamjene baterija sa značajno smanjenom cijenom zamjene koja sada košta 29 dolara. Međutim, kompanija i sa tim ima problema zbog velikog broja zahtjeva korisnika. Većina zamjena je odložena za mart i april zbog ograničenih isporuka baterija.

 

PREPORUCI NAS !!!

SVE OD PROIZVODJACA